Erick S. Raymond (sündinud 4. detsembril 1957), keda sageli kutsutakse ka ESR’iks, on Ameerika tarkvaraarendaja ning avatud lähtekoodiga tarkvara eestkõneleja. Antud isik on koostanud väga sisuka ja asjaliku dokumendi, mis kirjeldab, kuidas saada häkkeriks. Dokumendis on väga spetsiifiliselt ära kirjeldatud, milliseid eelduseid ja teadmiseid on vaja, et saada häkkeriks. Samuti võib dokumendis leida küsimusi, millele vastates võib teha määrtulse enda kohta, kas sa oled juba häkker või pead sa midagi juurde õppima.


Dokument ise on laias laastus jagatud kolme gruppi - häkkerlik suhtumine, Häkkeri põhioskused ja Staatus Häkkerikultuuris. Igas grupis ta seletab lahti oma nägemuse ning põhitõed häkkeriks saamisel. 


Kõige meeldivam osa dokumendis oli zen’i salm:


Teel käimiseks,

Otsi meister,

Järgi meistrit, 

Käi koos meistriga, 

Näe mistrit läbi, 

Saa meistriks. 


Tõesti väga ilusad sõnad ning väga inspireeriv. Arvan, et pean ka ise selle pähe õppima, et midagi elus saavutada ja mitte kalduda enda sihtidest kõrvale. 


Kokkuvõtvalt võib öelda, et tegemist on pigem motivatsioonikirjaga, kus kõik vajalik info on ühes kohas ning häkkeri saamist piirab ainult enda mõistus ja tahe midagi saavutada. Kindlasti pole dokumendis välja toodud kõiki vajalikke eelduseid häkkeriks saamiseks aga see on väga hea algus selleks. Arvan, et nii mõnigi lugeja võib endale dokumendis olevatest trakustest kõrva taha panna. 


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juhitüübid

Analüüsi ajaveebiartiklis üht tarkvara arendus- ja üht ärimudelit mõne konkreetse projekti näitel

Suured läbikukkumised