Vali üks suurematest IT-turvariskidest (võib võtta tekstist, aga võib ka kirjeldada mõnda muud) ja analüüsi seda ajaveebiartiklis. Mida tuleks "Mitnicki valemi" kolme komponendi (tehnoloogia, koolitus, reeglid) selle maandamiseks ette võtta?

 Mis asjad on andmeturbe kolm komponenti? Kunagine USA poolt tagaotsituim inimene ning hetkel turvaeksperdina tegutsev Kevin Mitnick käis välja andmetrube kolm aspekti (tehnoloogia, koolitus, reeglid), mis on lahutamatu osa turvalisest kübermaailmast. Mitnick võrdles seda nagu korrutamisega, kui üks tehte osa on null, siis tuleb ka tulemuseks null ehk tähelepanu tuleb pöörata kõikidele aspektidele võrdväärselt, et tegutseda netiavarustes turvaliselt.  


Pahavara olemus ning ennetamine 3 eelnimetatud aspekti näitel:

Pahavara ehk kurivara alla kuuluvad erinevad tarkvaralised lahendused, mis võivad kaasa tuua paksu pahandust (tegemist on arvuti sissetungimiseks ja/või selle kahjustamiseks mõeldud programmiga). Nende alla kuuluvad viirused, trooja hobused, ussid, nuhkvara, lunavara jne. Analüüsime nüüd kolme Mitnick’i aspekti, et mitte sattuda järgmiseks ohvriks kübermaailmas.


Tehnoloogia:

Praegu on saadaval väga suur hulk erinevaid niinimetatud kaitsevahendeid, millega on võimalik tagada turvaline digikeskkond. Näitena võib tuua tasulised ja tasuta saadaval olevad pahavaratõrje programmid, tulemüürid jne. Samuti oleks tark kasutada erinevaid mitmeastmelisi autentimise viise. Suurtel ettevõttetel oleks tark omada enda isiklikke serverite parki, kuhu on tunduvalt raskem ligi pääseda ning sisuliselt saavad nad kõiki kahtlaseid serveri siseseid anomaaliaid jälgida.   


Koolitus ja Reeglid:

Need kaks aspekti sobivad väga hästi kokku, kuna mõlemad on sisuliselt ennetusmeetmed. Mida teadlikumad on inimesed netiavarustes toimuvatest pahandustest ning neid koolitatakse, kuidas ära tunda ning käituda vastavalt olukorrale, millega nad võivad kokku puutuda (Nigeerija kirjad, identiteedivargus jne), siis on suur tõenäosus, et nad ei lange petturite ohvriks. Sama kehtib ka ühiste reeglite kehtestamisel, mis tagab teatud protseduurid, kas juba rünnaku ohvriks langemisel või selle ennetamiseks.  


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juhitüübid

Analüüsi ajaveebiartiklis üht tarkvara arendus- ja üht ärimudelit mõne konkreetse projekti näitel

Suured läbikukkumised